Foreningsinfo
19.05.2024

Sådan holder Fynsk klub kontakt til efterskoleeleverne

I TPI Håndbold i Odense har klubben gennem hele sæsonen holdt kontakten til de elever, der er på efterskole. Breve hver anden måned, fælles messenger-gruppe og invitationer til sociale arrangementer er det, som klubben gør i håbet om, at efterskoleeleverne kommer hjem til klubben igen.
Af Mette Lindberg

U17-træner i TPI Håndbold, Tina Halvorsen, igang med at pakke breve til efterskoleeleverne

I TPI Odense ved de af erfaring, at det er vigtigt at holde kontakten til de elever, som er på efterskole. Og med et U17-pigehold på 20 spillere, hvoraf 11 af dem er afsted på efterskole, så gør U17-træner Tina Halvorsen en ihærdig indsats for at holde kontakten til de unge.

Tina Halvorsen har igennem hele sæsonen sendt breve afsted til efterskoleeleverne hver sjette uge. Udover slik og chokolade er der i brevene både tekst og billeder om, hvad der sker omkring holdet, og hvad der er på programmet i den kommende tid.

- Det er vigtigt for os at fortælle dem, at de stadig er en del af holdet, og at vi savner dem og håber, at de kommer tilbage til os. I brevene fortæller jeg dem, hvad der foregår på holdet og i klubben, og så minder jeg dem om kommende arrangementer – fx et julearrangement – og fortæller dem, at de er meget velkommen.

U17-træneren gør også meget ud af at fortælle efterskoleeleverne, hvad de kan forvente i næste sæson.

- I det brev, jeg lige har sendt afsted (red: februar), har jeg skrevet til dem, hvad vi forventer, der er af hold til dem til næste sæson, og at vi er i gang med at finde trænere. Sådan at de ved, at der er en plan til, når de kommer hjem, og så de ved, at vi har tænkt dem ind i den plan, fortæller Tina Halvorsen, og fortsætter:

- De er jo i en helt anden verden, når de er på efterskole, så vi sender dem brevene for at få dem til at tænke ”det her skal jeg da tilbage til” - fordi det er sjovt, og fordi der er alle mine venner. De er jo stadig en del af holdet, selvom de ikke er til træning tirsdag og torsdag. Og selvom de ikke deltager i alt, så ved de, at de er tænkt på og, at de er vigtige for os både socialt og sportsligt.

Udover at modtage breve, så er efterskoleeleverne stadig en del af holdets Facebookgruppe, og så har Tina også lavet en Messenger-gruppe kun til efterskoleeleverne, hvor hun jævnligt skriver til dem og hører, hvordan det går samt minder dem om de arrangementer i klubben, som de kan deltage i.

 

Vigtigt at holde kontakten til efterskoleeleverne

Linnea Halvorsen på 16 år er en af de unge fra TPI Håndbold, der i denne sæson er på efterskole. På Broby Efterskole har hun håndbold som linjefag, og hun fortæller, at håndbolden godt kan glide lidt i baggrunden, fordi der forgår så mange andre spændende ting på efterskole – både fagligt og socialt.

Hun værdsætter både brevene og den fælles Messengergruppe, som hun er med i.

- Vi får lige sådan en opdatering om, hvordan det går hjemme i klubben, og at man er velkommen til at komme tilbage. Det gør, at jeg føler mig velkommen. Og det, at de gerne vil ha’ kontakt med mig og gerne vil ha’ mig tilbage, det gør jo bare, at man faktisk har den følelse ”okay, jeg betyder faktisk noget for klubben”, fortæller Linea.

Ifølge en undersøgelse foretaget af DanskHåndbold og Center For Ungdomsstudier (CFU) omkring de unges trivsel med håndbold, så får flere af de unge faktisk mere lyst til at spille håndbold, når de går på efterskole. Én af anbefalingerne til foreningerne, som CFU er kommet med på baggrund af undersøgelsen, er, at klubberne skal gøre en indsats for at holde kontakten til de spillere, der er på efterskole, og lægge en klar strategi for, hvordan de vil gøre det.

For størstedelen af efterskoleeleverne vil gerne holde kontakten med holdet i klubben. De foretrækker et socialt medie, hvor de kan følge holdets hverdag, hvorfor CFUs anbefaling til klubberne er, at kontakten holdes på en social platform, som fx Facebook.

 

I DanskHåndbold anbefaler vi, at I som forening lægger en plan for, hvad I gør for at holde kontakten med efterskoleeleverne, ligesom det også er vigtigt, at der er et tilbud til de spillere, der ikke skal afsted. 

Har I brug for hjælp til jeres arbejde med de unge, så er I meget velkommen til at kontakte en foreningskonsulent. Find din regionale foreningskonsulen her >>

 

Se mere om undersøgelsen fra CFU her >>

Få inspiration til arbejdet med de unge på efterskolen her >>